Kuva: Janne Alhonpää

Mama Longhorn on haltioittanut kuulijoitaan monitahoisella, energisellä rytmimusiikillaan niin keikoilla kuin albumeilla. Rytmitankiksi kutsutun yhtyeen funkiin ja afrobeatiin pohjautunut sointi on sävyttynyt tarttuvilla melodioilla, vapaammalla soitannalla ja psykedeelisillä väreillä.

Kiehtovan moniulotteinen porilaisyhtye kartoittaa neljännellä albumillaan Extinct But Still Alive rytmimusiikin tutkimatonta maastoa monesta suunnasta Eeva Poijärven hunajaa tihkuvan lauluäänen luotsaamana.

Albumin kuudella kappaleella on kullakin oma uniikki, vahva ja syvällinen luonteensa. Kymmenhenkinen yhtye löytää vuorotellen kiihkeitä, tummia, leikkisiä ja psykedeelisiä sävyjä omaleimaisen ilmaisunsa osatekijöiksi.

Levyn käynnistää tunteikas ohjelmanjulistus Reappearing Rhino, jonka sanoituksissa sarvikuono – mahdollisesti viimeinen lajinsa edustaja – kaipaa kumppaninsa kosketusta. Surumielinen ja mietteliäs tunnelma kasvaa uhmakkaaksi ja voitonriemuiseksi niin musiikissa kuin kappaleen viestissäkin.

Unenomaisen kaunis Rowing High Rowing Low vie kuulijan monitulkintaiseen maisemaan, jossa toisiaan tavoittelevat hahmot kenties kohtaavat, kenties jäävät toistensa ulottumattomiin. Eeva Poijärven pakahduttava tulkinta kannattelee melodioita, jotka kohoavat korkeuksiin.

Ensimmäinen single, 27.10.2023 ilmestynyt Turn Again Hourglass on huima, kiihkeä trippi, jossa takaa-ajaja ja takaa-ajettava vaihtavat osia mielen sisäisessä maailmassa. Kiivas tempo ja itämaiset sävelkulut luovat uniikilla tavalla mukaansatempaavan musiikillisen maiseman.

Toinen single, 4.1.2024 ilmestynyt Your Host tarjoaa Mama Longhornia leikkisimmillään ja popahtavimmillaan, vastapainona albumin tummemmille ja kiihkeämmille sävyille. Loivasti vinksahtanut säestys kannattelee tarinaa, jossa mielikuvitusolento ilmoittautuu avuksi kenelle tahansa meistä.

Grey-Winged Trumpeter kurottaa kohti aivan omaa musiikillista maailmaansa omintakeisen rytmin ja rikkaan instrumentaation voimalla. Yhtyeen jäntevä puhallintrio päästää mielikuvituksensa valloilleen, kun luontokadon vaikutuksia tarkastellaan sademetsän lintujen silmin.

Levyn päättävä The Intersection tavoittaa mystisiä sfäärejä, joihin Eeva Poijärvi lataa syvää pohdintaa ja pidättelemätöntä kiihkoa. Tiet risteävät kosmisella tasolla lyriikoissa, jotka sukeltavat ihmiskunnan tai ihmisyksilön menneisyyteen, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

Mama Longhorn:

Eeva Poijärvi – laulu, lyömäsoittimet

Tuomas Grönlund – kitara

Mikko Elo – basso

Kai Johansson – koskettimet, lyömäsoittimet

Saija Santavirta – klarinetti

Jukka Kettula – saksofoni

Juho Nordman – trumpetti, käyrätorvi

Tatu Tyykilä – congat, lyömäsoittimet

Janne Huhtala – rummut, lyömäsoittimet

Albumit:

Enter the Rhythm Tank (2014, Karkia Mistika)

Age Two (2017, Karkia Mistika)

Let It Run (2021, Soit Se Silti)

Extinct But Still Alive (2024, Soit Se Silti)

Singlet:

Island After Island (2020)

Barry Primus (2020)

Black Bridge (2021)

Turn Again Hourglass (2023)

Your Host (2024)

Kuuntele uusi albumi täältä:

https://mamalonghorn.com/
LATAA PROMOKUVA